Tis hier fantastisch!!! - Reisverslag uit Kuala Lumpur, Maleisië van Free Willie Pluijm - WaarBenJij.nu Tis hier fantastisch!!! - Reisverslag uit Kuala Lumpur, Maleisië van Free Willie Pluijm - WaarBenJij.nu

Tis hier fantastisch!!!

Door: Free Willie

Blijf op de hoogte en volg Free Willie

04 September 2011 | Maleisië, Kuala Lumpur

Hallo allemaal,

Turtle beach, Coral Bay, Romantic beach, Long beach, Shark point, Adam and Eve, Lagoon beach, de namen zeggen eigenlijk al genoeg. De afgelopen twee weken heb ik ze allemaal bezocht op de Perhentians eilanden, het is hier fantastisch!!!

Nou niet meteen denken dat ik nu helemaal niets doe! Want je bent er nog verdomd druk mee om op het onderwater gebeuren al snorkelend te verkennen en de jungle te voet betreden.

Vanuit Tama Negara N.P. kreeg ik gezelschap van een jongen uit Frankrijk. Hij zat te twijfelen tussen twee verschillende eilanden maar nadat hij hoorde ook van de Party!! mogelijkheden hier op dit eiland was hij al snel om. Bruno is zijn naam en al snel bleek dit een super aardige gozer waar ik enorm veel mee kon lachen. We namen eerst de lokale bus om uit te komen in een klein plaatsje. Vanuit daar konden we nog mooi wat inkopen doen, ontbijten en een normale bus boeken. Die kleine minivans die lijken altijd nog wel leuk, totdat je er in zit. Ze proppen dat ding zo vol dat je echt tussen je bagage wordt gepropt. Die ‘van’ heeft een airco, maar ook omdat ze meer mensen in proppen dan dat eigenlijk kan voelt het aan als één gezellige sauna. In dat plaatsje konden ze dus geen Engels. Het ontbijt bestellen gaat dus wel grappig. Je wijst wat aan op het bord en hoopt op het beste. Mijn eten was best nog wel lekker, ook al heb ik geen flauw idee wat het was. Mijn kop thee bleek er eentje e zijn met meer melk dan thee, maar ook dat was best wel lekker.

Onderweg zou je zo’n tien jaar geleden nog ongerept oerwoud zien. Dit is helaas niet meer het geval. Één grote kaalslag waar ze palmolie plantages hebben neergezet. Op de plekken waar de bomen nog niet staan is het één grote woestenij. Zonder te overdrijven heb ik die paar uur meer dan honderd vrachtwagens gepasseerd die met volle ladingen bos in hun trailer op weg waren naar de zagerijen in waarschijnlijk andere landen. Snap de economische motieven, toch zo zonde dat al dat pracht verloren is gegaan en nog steeds bezig is, nog maar te zwijgen over al dat moois dat er in geleefd heeft.

Met een speedboot knalden we in 45 minuten naar het eiland. Dat knallen mag je ook letterlijk lezen want als je voorin het bootje zat, had je geen kont meer over door de megaklappen we maakten op de golven. Had dat al verwacht dus ik zat lekker achterin te genieten van de snelheid. In de boot maakten we kennis met twee meiden normaal gesproken studerend in Groningen. Samen zouden we op zoek gaan accommodatie. Het grappige is dat Eva en Mariëtte alles over Holten weten en ook nog best wel veel mensen uit Holten kennen vanwege studie en vakantie op de Holterberg. Hoe ver je ook weg bent, de bekenden, of bekenden daarvan kom je altijd tegen. Met z’n vieren hebben we een kleine week samen gezellig opgetrokken.

Aangekomen op het eiland moesten we overstappen in een klein bootje. Het water zag er zo aanlokkelijk uit zodat we de bagage in de andere boot hebben gegooid en met één van de twee meiden meteen het water in zijn ingedoken en zwemmend de kant bereikt.

Nou het is dus waar wat ze over dit eiland zeggen; blauw water en ook nog eens vele kleuren blauw, witte stranden, mooi koraal, vele vissen en een pracht van een jungle op de achtergrond.

Het mooiste hier vind ik wel dat je gewoon vanaf het strand het water in kunt gaan met je snorkel in en binnen een paar meter zit je al boven het koraal.

Party!!! Is er hier dus genoeg. De eerste vier avonden redelijk volle bak. Het is hier nog niet zo massaal als in bv. Thailand dus er hangt een relaxte sfeer. Op twee plekken kun je aan een laag tafeltje en een paar matten op het zand lekker zitten. Met walmende vuren uit grote blikken gevuld met brandstof krijgt het een goede sfeer. Een paar doen de gebruikelijke vuurshow, nu deden gewone toeristen dit, misschien iets minder goed, maar eentje was van bijzondere schoonheid dus dat vergoede een heleboel : )

Elke avond hadden ze wel een thema en bijna elk uur waren er gratis mixdrankjes voor de dames en voor de heren verkleed als dame. Dat de sfeer er dan natuurlijk al snel in komt is natuurlijk makkelijk te begrijpen. Monkey Juice is hier een begrip. Sommige zweren er bij anderen kotsen er op, maar dat is vaak een dag later, haha. Het is gewoon een mix drankje met rum. Ken nu ook het Groningse studentenkoor lied.

Toch vond ik het nog leuker in een tentje verderop; daar werd elke avond live muziek gespeeld door de eigenaar en twee lokalen. Dit aangevuld met iedereen die maar kon spelen. Sommige avonden was het niveau nou niet helemaal top, een andere avond swingde het de pan uit. Daar nog een jongen ontmoet die in een Franse topband speelt. Zelfs ik kon nog horen dat het beter klonk dan de rest. Komt er ineens een Duits meisje heel enthousiast vertellen dat ze een schildpad op het strand had gezien die daar eieren had gelegd. Was gewoon zo’n veertig meter verderop. Wel raar dat de boxen lopen te schallen en iets verderop legt een schildpad haar eieren. Had dit heel graag gezien, maar helaas. Ben de andere avonden nog vaak even gaan kijken of er nog een andere schildpad zin had, maar waarschijnlijk geen zin. De eieren worden trouwens meteen weer opgegraven en worden naar een ander strand gebracht om daar ook weer uit het ei te kruipen. Daar ook nog geweest, maar tijdens mijn aanwezigheid bleef het zand onbewogen. Als de schildpadden uit de eieren kruipen dan zijn ze er nog niet. Net voordat ze het water bereiken worden ze opgepakt en worden nog een tijdje gevoed om aan te sterken alvorens vrij te worden gelaten.

Wat ik al schreef dat het snorkelen hier zo mooi is komt volgens mij ook omdat alles hier wel groter lijkt te zijn dan op andere plekken. Papagaai vissen normaal al indrukwekkend zijn hier bijna een meter. ‘black tipped reef’ haaien zijn er ook en sommige die ik gezien heb zijn wel twee meter. Vind het vooral zo mooi dat ze zo rustig zwemmen en met twee vinbewegingen extra knallen ze door het water. Dat de vissen geen schijn van kans hebben tegen zo’n snelheidsmonster snap ik nu wel. Mijn eerste schildpad dat ik op dit eiland zag was meteen de mooiste. Samen met Bruno doken we het water in. Een schildpad van zo’n 1,5 meter zagen we al snel. We zwommen een paar minuutjes met hem mee. Er zwommen ook twee langgerekte vissen met hem mee. Het water was zo helder en de schildpad was zo dichtbij, je kon zijn kleuren en zijn pantser structuur goed bekijken. Het moment dat hij omhoog gingen om adem te halen was ook leuk. Heel even steekt hij zijn hoofdje boven water, neemt een teug en hij duikt meteen weer onder. Op dat moment lieten we hem gaan en we waren blij om hem zo gezien te mogen hebben.

Op één plek dreven zoveel eitjes van vissen in het water dat er gigantisch veel vissen op af kwamen. Neem trouwens aan dat het eitjes waren, misschien was het wel sperma, misschien wel een combinatie. Hoe dan ook, duizenden vissen deden zich tegoed aan die dingen, ik keek erna. Fantastisch!

De dames en Bruno vertrokken, ik bleef nog even. Had het hele strand voor mij alleen. Voordat de zon onder ging nog even snel een duik genomen. Zag meteen een Triggerfish, dat is een vis die er wel heel mooi uit ziet maar ook een geduchte reputatie heeft. Heeft zij eieren en kom je te dicht bij dan valt ze je aan met haar gevaarlijke vlijmscherpe tanden. Heb haar ook bezig gezien met het stukbijten van koraal. Ruig aan het werk en ze vermaalt het gewoon met haar kaken. Uit de buurt blijven dus. Daarna zag ik nog een twintigtal ‘lumped head parrotfish’, deze waren wel bijna allemaal zo’n anderhalve meter lang en ook nog eens gigantisch lomp. Ze hebben zo’n ongelooflijk groot hoofd daar er een soort bult op hun voorhoofd zit. Je schrikt altijd eerst even wanneer je ze ziet, maar ze doen niets. Kreeg uit het niets nog een dikke haai vlak voor mij. Mooi. Uit het water stappend vloog een arend over. Ik vond het een prima plek.

Bij ons hostel zagen we nog een mooie gekleurde hagedis, werden we in de nacht bezocht door een muis, formaat rat. Dacht eerst dat Bruno in z’n slaap aan het eten was, bijna nader lichtinspectie zat de muis doodleuk mijn koekies op te eten. Voor de deur werd door de eigenaar nog een giftige slang doodgeknuppeld, zij het klein, toch nog wel gevaarlijk. Varanen (bedoel dus het reptiel) genoeg hier op dit eiland. Sommige zijn zo ongelooflijk groot. Heb er van één nog wel een foto gemaakt. Ik kwam iets te dicht in de buurt, maakte hij toch ineens een zwieperd met z’n staart, deze mistte me maar net. Lijkt wel een beetje op een krokodil. In de avond zagen we nog een civetkat. Prachtig beest.

Tijdens een snorkeltripje zagen we ineens een school vliegende vissen. Wel tien á vijftien meter springen ze uit het water. Dit allemaal zeer synchroon en snel. Een tweede school volgde al snel, deze ging recht op een klein bootje af en pats sommige knalden er vol op. Twee snorkelaars zagen ze aankomen en kregen een paar vissen vol in hun gezicht, haha. Heb die dag echt zoveel clowns fish (Nemo) gezien. Op sommige plaatsen waren zoveel anemonen bij elkaar. In elk anemoon zitten wel zo’n vijf Nemo’s zodat ik er soms wel meer dan honderdvijftig op één plek zag. Heb die anemoon nog een keer voorzichtig aangeraakt, voelde aan als kleefkruid. Zoveel bij elkaar geclusterde verschillende ‘Clams’, zeg maar een oester maar dan zo kleurrijk en dan 40cm groot. Kom je dichtbij dan sluit hij zijn schelp. Op sommige plekken zie je er wel 25 dicht tegen elkaar zitten.
Op één plek voeren ze met brood de vissen. Natuurlijk totaal niet goed, maar als ze het dan toch doen, dan geniet ik er maar van in stilte. Duizenden vissen om je heen en ze eten zo uit je hand, het lijkt gewoon een uitpuilende vissenkom waarin je zit.

Bruno en de dames gingen er vandoor, voor mij een reden om naar een andere baai te gaan. Kostte toch nog een uur lopen door de jungle en vooral omdat je de heuvel over moet is het nog behoorlijk puffen. In die baai was het rustig zodat ik even kon bijkomen van al het feestgebeuren. Daar zag ik de Duitse dames, waarmee ik in het nationale park mee ben opgetrokken, ook weer.

De eerste avond lieten ze ons traditionele liederen horen. De lokalen achter de trommels. Wij moesten op speciale manieren klappen waarin tijdens het klappen lokale gebruiken werden uitgebeeld. Daarna waren wij aan de beurt om een eigen lied te zingen en zij vulden dan wel aan met hun trommels. Gelukkig bleef mij een liedje bespaard. Vooral ook omdat het eerste meisje dat mocht beginnen toch een potje een mooie stem had. Later sprak ik met haar en het bleek ene actrice en toneelspeelster te zijn. Ze synchroniseerde ook beroemde Hollywood actrices in het Frans na.

Op een avond nog terug gegaan naar Long beach (party) en door de branding lopend, zag ik duizenden aangespoelde kleine kwalletjes, ze waren mooi zilverachtig van kleur. Mooi gezicht.

Tijdens mijn nachtelijke teruglooprit van een uur door de jungle zag ik ineens een soort wasbeer. Navraag leerde mij dat het eigenlijk geen wasbeer kon zijn. Maar het was wel zo’n soort. Hij verschool zich een beetje achter de takken, toch kon ik hem nog best wel aardig zien. Gelukkig niet verdwaald en nog met genoeg batterij in mijn lamp thuis gekomen.

Met een lokaal meisje een dag op stap en ik wilde graag naar turtle beach, haar huisje was daar dichtbij. Bleek het een kraakhuis te zijn. Het huis was vroeger een luxe hotel met mooi uitzicht aan zee. Was grappig om te zien. Maar omdat de Malayse mensen onderling altijd zo schreeuwen tegen elkaar ook al praten ze gewoon, voel je je toch wel een beetje ongemakkelijk. Ook al is dit natuurlijk gewoon een cultuurverschil.

Ben net nog even het water ingegaan en duizenden kleine kwalletjes dreven er, andere die ik op het strand zag, maar het is toch zo raar dat je soms uit het niets ineens zo iets tegen komt, ook is het zo dat je soms heel veel vissen ziet en op de terugweg zie je soms de helft minder. Hoe dan kan, weet ik ook niet.

Heb mijn plannen een beetje gewijzigd. Wil namelijk de Formule 1 in Singapore zien en daarom maak ik eerst een klein rondje door Sumatra. Ga vanmiddag het eiland af, dan met de nachtbus van oost naar west Maleisië, dan pak ik de dag erna de boot naar Sumatra. Zal daar zo’n tweeënhalve week kunnen blijven alvorens ik in Singapore wil aankomen.

Gooi nu weer even de vaart erin, nou ja niet hard natuurlijk.

Loarnse Karmse, daarna de Keunefeesten…… jullie hebben geluk!!!! Geniet ervan!!

Voor foto’s; check de link: https://picasaweb.google.com/116821458058879641080/TisHierFantastisch#

Free Willie

• 04 September 2011 - 09:43

Wilma:

inderdaad.... 't is hier fantastisch! Tropische kermis gisteren en vandaag zal het ook wel weer donderen...hahah... Völle wille!

• 04 September 2011 - 10:57

Ria Grave:

weer een mooi verhaal,vanmiddag maar weer eens naar de voetbal. Kijken wat het wordt. En dan al weer de Keunefeesten en de zomer al weer voorbij.

• 04 September 2011 - 17:43

Marja:

En al weer van alles beleefd.Ik had je ouders vorige week een Vogelnestje gebracht en ze vertelden dat je meiden uit Holland had getroffen die zelfs de Keunefeesten kenden.Keunefeesten ook al wereldberoemd?
    Ilse heeft vande week nog les gehad van oe breur en had je al gehoord dat Adri met pootje in gips zit laatste traptrede vergeten morgen uitslag foto .

• 04 September 2011 - 21:25

Bask:

Tijdelijk een ander skypenaam:
    baskalshoven2

Heb nog wat over de wezelpoepbonen gehoord. Schijnt het meest exclusieve te zijn op dit vlak (zan een zeer betrouwbare bron). Ben benieuwd. Volgende week ben ik weer terug ga het dan proberen. Heb nog geen eigen maler, dat laat ik elke week op zaterdag doen. Volgende keer neem ik de wezelpoepbonen mee. Verwachtingen zijn hoog! Nog een keer: Dank!

• 05 September 2011 - 09:47

Marylou:

en hoeveel nu? :) xxx

• 06 September 2011 - 01:03

Fw:

Aardbeving treft noorden Sumatra

Laatste update: 5 september 23:35

JAKARTA - Een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter heeft dinsdag (lokale tijd) het noorden van het Indonesische eiland Sumatra getroffen. Dat meldde de Amerikaanse geologische dienst USGS.
    Het epicentrum van de beving lag 100 kilometer ten zuidwesten van de plaats Medan.

Indonesische media meldden dat bewoners in paniek de straat op vluchten en dat honderden patiënten uit ziekenhuizen werden geëvacueerd.

De beving was te ver landinwaarts om een tsunami te kunnen veroorzaken. In 2004 veroorzaakte een veel zwaardere beving een gigantische tsunami die Sumatra zeer zwaar trof.

Anders waren we daar dus geweest, maar vanwege die klote Ramadan waren de bussen vol en moesten we de andere kant op. Nu staan we voor de boot om erna toe te gaan. kijken hoe het daar nu is. Gelukkig starten we nu iets lager dan Medan. Is die Ramadan toch nog ergens goed voor :)
    groetjes!!

Mooi, weer ;-)

• 08 September 2011 - 13:05

Fw:

Keunefeestlui!!!!!
    Veel plezier en geniet er van!!!!
    Had graag in de Tente gestaan!
    enjoy!!!!

• 16 September 2011 - 13:55

V.J.:

W.I.17.09.17u
    @T. fka BaB
    N.S.yeah!

• 22 September 2011 - 16:14

Elsbeth:

Hoe blij kun je iemand maken met een schrijven vanuit den verre , en een hart onder de riem steken !!! dank daarvoor ,geniet verder van alle moois wat er op je pad komt, lieve groet Elsbeth en Fam.