De mooiste glimlach van Afrika??!! - Reisverslag uit Bamako, Mali van Free Willie Pluijm - WaarBenJij.nu De mooiste glimlach van Afrika??!! - Reisverslag uit Bamako, Mali van Free Willie Pluijm - WaarBenJij.nu

De mooiste glimlach van Afrika??!!

Blijf op de hoogte en volg Free Willie

15 December 2005 | Mali, Bamako

Hallo allemaal,

laatste berichtje dat ik jullie deed toekomen kwam uit Mauritanie, nu zitten we alweer in Mali.
Heb er helaas nog niet zoveel van gezien, ben na het laatste avondmaal van een plaatselijke shoarmabar in Nauochachot behoorlijk ziek geworden. Kleine voedselvergiftiging dus. Geen pretje want de afgelopen dagen waren bijna allemaal lange reisdagen. Beetje liggen in de truck en elke paar uur stoppen om maar weer een gat in de grond te graven. Het is nog steeds een graadje of 35 dus als je dan ziek bent word je daar niet vrolijk van. Het locale water dat we drinken zit in een tank aan de buitenkant van de truck, dat water smaakt nooit erg lekker en heeft altijd wel een vies geurtje, maar nu was het dus ook nog eens super warm. Ook hebben de mieren de tank gevonden en gebruiken het schijnbaar voor een verkoelende duik, alleen zij blijven na afloop dood in de tank, tanden op elkaar tijdens het drinken!
Nu een paar dagen in Bamako, de hoofdstad van Mali. We slapen een paar dagen op een camping; groot woord voor iets dat lijkt op een grote shithole. Ik doe toch liever elke avond een bushcamp, in ieder geval veel schoner. We moeten hier een paar dagen wachten op onze visa voor Ghana. Als dat geregeld is gaan we de Dogon track doen.
Hier zijn de mensen super aardig en de meeste meiden zijn echt super knap. In ieder geval hebben ze de mooiste glimlach van de wereld. Hier in de stad rijden gigantisch veel oude zundapp's en andere oude brommers. Veel straathandelaren en ook op straat kun je veel fruit en voedsel kopen. Met voedsel en fruit betaal je gewoon de normale prijs, je hoeft dus niet bang te zijn dat je weer 'topdollar' moet betalen. 's Avonds wordt de meeste troep opgeruimd en zie je op straat allemaal mensen met kleine bbq's hun eten bereiden. Erg gezellig allemaal.
Ik moet denk ik nog twee dagen bijkomen van mijn dip en dan ben ik hopelijk weer de oude. Mag gelukkig ook weer op het dak zitten tijdens het rijden, alleen op topsnelheid moet ik in de opening staan, daar kan ik wel mee inkomen.
Voor de rest weinig dus ik groet u allen....

Kleine aanvulling:
de visa voor Ghana is hier niet gelukt, dus we hebben eigenlijk vier dagen hier voor niets gewacht, maar gelukkig kwam dit mij wel goed uit. De stad is hier een grote markt, als je rondloopt, loop je van de ene markt in de andere. ze verkopen heel veel, maar voornamelijk van alles hetzelfde, zo heb je de kippenstraat, straat met oorwatjes en zeepjes, straat met brommers, straat met kleding, straat met nootjes en bananen. echte supermarkten kennen ze hier niet, dus koekjes en chips kun je al helemaal niet krijgen. We moeten nog wel voor drie dagen lunch kopen voor de Dogon track, kan dus niets vinden, we zien wel hoe dat gaat aflopen. Elke tien meter wordt je wel aangehouden door een verkoper of een bedelaar met een zielig verhaal. Je went eraan, maar eventjes alleen lopen is er dus niet bij.
Om de minuut komt er wel iemand na je toe die een telefoonkaart wil verkopen en ook al heb je hem die dag al tien keer gezien, hij blijft je dezelfde vraag stellen, best wel grappig eigenlijk.
Heb hier in Mali al 1000 foto mogelijkheden gezien, van echt de mooiste straatportretten. Helaas hebben de mensen hier een gigantische hekel aan en zeggen er meteen iets van als je de camera uit je tas haalt. Heb dus hiervan ook geen foto's.
Mooiste moment van de dag was om 13:00 uur, de vrijdag geldt hier namelijk als de zondag voor ons. de hele stad staat dan twintig minuten stil. iedereen rolt zijn kleedje uit en gaat op straat liggen bidden. Fascinerend gezicht. Na het gebed starten ze hun brommer weer en de straat wordt weer levendig.

• 15 December 2005 - 12:19

Wilma:

benieuwd naar jouw "kerstmaaltje..." Als dat maar niet "uit" en gat in de grond komt. Goede reis maar weer!

• 15 December 2005 - 17:10

Bas:

Met 35 graden brak in een truck liggen lijkt me geen pretje. Beterschap dan maar. Zag op de kaart dat je al een aardig stukje van huis bent. Nog geen heimwee? Gelukkig hoef je stoere jongens verhalen niet te missen want je site is populair. Moet je goed doen nietwaar!? Begin je al in de kerststemming te komen?? Hier worden al aardig wat boompjes naar binnen getrokken. Veel plezier in Mali en tot een volgende keer. Een groet uut Niekark

• 15 December 2005 - 17:19

Hey Willie,
    Wat treurig voor je dat je helemaal gebroken bent. Ik weet hoe je je voelt. Het is donders kloten wanneer je gewoonweg de kracht niet meer hebt om de dingen te doen waaraan je plezier beleefd. Zeer herkenbaar! Van harte beterschap!
    Nu even naar je volneef in Gerlos. Kun jij voor ons iets regelen. Drie personen, klein appartementje, ontbijtje enz. We hebben al het idee geoppperd om bij jou in te trekken! Lijkt je vast leuk of niet? We horen graag van je.
    Later

• 15 December 2005 - 18:54

Reijlbaas:

Jo Willie, pff met 35 graden brak in een bus, weet je gelijk hoe wij ons voelen op vakantie, maar daar maal 'ie natuurlijk niet om!! Lijkt me geen pretje trouns dat water drinken met dat rode leger mieremetjes dr in! Mag je hopen dat je niet 1 of andere miereneuker (correcte spelling BC?) in je groep hebt, krijgt dat water een bijsmaakje, soort thee met kamille-aftreksel!! Toevallig nog Soer z'n gejatte zundapp gezien? Volgens hem stond dat ding op marktplaats, dus mischien kun je 1 van die louche straathandelaren even aan het gebit voelen. Volgens mij is dat voedsel en fruit gewoon een dekmantel voor illegale zundapp-handel! Brommers kieken op Mali, grote klasse!! En ik lees dat de dames daar super aardig en knap zijn, dus dat moet wel lukken!! Djambo en tot later!!

P.s. Joop, weet je wat jij zou moeten doen? Iets in de parfum-industrie, met zo'n naam kom je zo in, eeuh aan de bak!!

• 15 December 2005 - 22:49

Stam:

Voedselvergiftiging is mij niet onbekend Fluijm. Je weet hoe ik eraan toe was tijdens de laatste jaarwisseling. Ik leef dus met je mee. Dan ook nog eens vies water zoepen, hel! Je leest dat wij verwoede pogingen doen met jouw neef in contact te komen voor ons onderkomen in Gerlos. Nu maar eens mandje opzoeken en morgenmiddag weer volle bak meedraaien in boek. BC Bakker en ik hebben idee wie Lankhaar is.
    Laterz

• 16 December 2005 - 00:03

Mensen goedenacht!

• 16 December 2005 - 09:42

BUG:

Erg brak voor je Willie , ff kalm aan doen en dan weer volgas verder!

Stam en BC ik heb WB al sms gedaan met onze wensen .

• 16 December 2005 - 14:08

Stam:

BC wat ben je rustig jongen of ben je je al aant voorbereiden op het afpilsen van de week op school? Vanavond hebben we een of andere brakke voorlichting om blessures te voorkomen hoorde ik? Dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van onze toch al schaarse zuiptijd in de kantine. En om over de spelletjes maar te zwijgen. We kunnen dit verhaal toch aanhoren 'onder het genot van' neem ik aan. Ik maak me daar zorgen over BC. Ik hoop jij ook! Na het debacle van vorige week in de kantine moet er nu weer gepresteerd worden aan de STAMmtisch. O ja eerst nog trainen, heb al de hele week last van stijf bovenbeen. Negentig minuten is toch te veel voor deze oude krijger...
    Laat je horen en ik ga je ruiken!

• 16 December 2005 - 14:13

Dag heren!
    Het is weer zover! Het weekend staat weer voor de deur. Een fijne gewaarwording! Vanavond nog weer even die, door Hantje V (alias de Hakselaar) vlakgestreken, toendra betreden. Ik ga er vanuit weer een aantal puntjes te pakken. Dit hangt natuurlijk af van de partij-indeling. Een Stam, die zich nogal kritisch over mij heeft uitgelaten de afgelopen week, mag wat mij betreft gerust tot mijn tegenstanders behoren. Nee, geef mij maar Bug. Ik wist niet dat de beste man over zo'n verschrikkelijk goede traptechniek beschikte. Een Mark v.d. P is er niets bij. Hoewel de ballen waarmee het eerste elftal balt niet afkomstig zijn van Beltman, weet Bug er toch een trap van zo'n 60 meter mee te geven en op de stropdas geplaats. En Stam altijd maar beweren dat hij de man was binnen de HVC met de beste trap in z'n benen. Stam je hebt me geraakt tot op het bot! Er is mij vanavond alles aan gelegen om jou niet in mijn partij op te nemen. Nog even de spelling controleren voordat die Stam weer begint te zeiken!
    Later en tot vanavond.

Maandag overigens lopend met de fiets in de hand naar het werk. Het weekend zit er dan namelijk op!

• 16 December 2005 - 14:16

BUG:

Heb al een paar smsjes WB gewisseld hij gaat vandaag ff op zoek voor ons .

Zelfs onze Joop is rustig vandaag is bang dat zijn ware ik ontdekt is geloof ik ?

• 16 December 2005 - 14:35

Stam,
    Sorry, ik heb je bovenstaande berichtje niet gelezen. Je klinkt weer vriendelijk t.o.v. mij. Fijn zo!

• 16 December 2005 - 14:35

Ssssssssssstam:

Goed om te vernemen dat je nog in leven bent. Jammer dat jij onze strijdbijl ook in het weekend ter hand wilt nemen. Ik had deze graag begraven om hem maandag weer bovengronds te halen. Geen vredespeukie dus vanavond, maar hard tegen hard. Wie mijn niet geringe traprtechniek in twijfel trekt schopt mij daarmee tegen het zere maar overigens wel begaafde been. Ben genoodzaakt je vanavond ouderwets te 'caken'. mogen wij nog wil uithalen op de witbehaarde kadetten van Joop van de Vossekop?

• 16 December 2005 - 14:52

Sssssssstam:

wel ipv wil....

• 16 December 2005 - 14:56

Joop Lankhaar:

Die Bug is weer vol zelfvertrouwen, blijft erg triest om te lezen allemaal, hoe geweldig die man zichzelf blijft vinden. Gaat het eerste wel op het veld trainen? Niet in de zaal?? Wat zullen ze het koud hebben die jongens

• 16 December 2005 - 16:45

De Reijl:

Dag Willie jongen, tot zover alles goed in het onverschrokken Africa?P.s. Stam, ik heb mij laten vertellen dat er vanavond gewoon gepilst mag worden onder die zogenaamde bespreking. Vrees niet!

• 17 December 2005 - 11:57

Stam:

Joop jij bent wel een grote vriend van BUG of niet? Willie ik zal je even vertellen over weer een overwinning op het conto van Edje, BUG en mij. Nijland zijn partij op alle fronten afgetroefd. Met het vier tegen vier spelletje hebben we de jongens ff van het natte matje geluld en gebald en ook in de grote partij moesten zij hun meerdere erkennen in ons dreamteam. Daarin hadden ze wel een mannetje minder, anders begint Nijland daar weer over te zeuren. Joop heeft nog een aantal schoten richting zijn aars gekregen. Jan V. is nu de lul de volgende keer. De beste man krijgt een schot of dertig vanaf 6!!! meter op zijn kleine kontje. Hier is het wederom een wit laken dat het straatbeeld opsiert, blijft alleen niet echt goed liggen. Voetbal zal er wel uitvliegen denk ik. Oooooooooooooo wat erg...... We zijn druk bezig met een adresje bij Fouter, maar de beste man heeft ons nog steeds niet aangeboden om in zijn appartementje te mogen resideren. Dus nu moeten we zelf iets vinden. Hoop dat hij dit gaat compenseren met 5879 free drinks in zijn apres- en tijdens-skibar. Waarom mag je in godsnaam geen foto's maken? Jij natuurlijk met die enorme sterrenkijker van je, dat valt ook veel te op. Gewoon klein digitaal dingetje en dan maar klikken naar die joekels. Gvd, volgens mij gaat daar aardig wat ontwikkelingsgeld heen, dus als we dan langskomen moeten ze ook maar ff lachen naar het vogeltje! Geen chips daar? Niks voor mij dus, waarschijnlijk ook geen alcohol. Snap wel dat al die lui hierheen komen ja. Nou Fluijm het ga je goed en als je die neef van je spreekt zeg hem dan dat ie het vast startklaar maakt daar voor de enorme pilsmarathon.

• 19 December 2005 - 11:36

BUG:

Ik hoorde willie dat je weer aardig was hersteld van voedselvergiftiging .

BC en Stam moesten gisteren beide met 0 punten hun zondagse boswandeling beginnen !

Wouter B heeft vandaag een vrije dag ?? en gaat wat regelen voor ons in Oostenrijk .

Tot zo

• 19 December 2005 - 20:35

Bas K:

He Wilfred,
    Goed dat je weer bent opgeknapt. 26 mei staat nog steeds zoals al eerder in mijn mail naar je. Die jongen in Kaapstad moet je zeker gebruik van maken. Hij kent de beste plekken daar!
    Bidverhaal van je lijkt me inderdaad indrukwekkend om een keer mee te maken.

Ik heb nog wat info over Mali voor je:
    Mali behoort tot de groep van Minst Ontwikkelde Landen. In het land leven veel mensen beneden de armoedegrens: 72,8 procent van de bevolking verdient minder dan één dollar per dag. Negen van de tien inwoners beschikken over minder dan twee dollar per dag. Mali staat op de Human Development Index bijna onderaan: plaats 172 van de 176.

Even voor je idee: Nederland heeft een jaarbudget van EUR 40 miljoen voor ontwikkelingshulp in Mali.

Hoe ziet de verdere reisplanning eruit?
    Gegroet, Bas
    PS: H, He, Li, Be!

• 20 December 2005 - 15:22

BUG:

Iedereen in de winterslaap ??

• 20 December 2005 - 16:03

Goedenavond heren,
    Het lijkt erop Bug! Heb jij al iets vernomen van Fouter B, de zoon van Frekie B, die ons verplicht om te kiezen tussen de oliebollencross of de nieuwjaarsreceptie? Vanavond de afsluitende training van het jaar heren. Een 6 punten partijspel lijkt mij op een avond als deze gerechtvaardigd. Daarna nog even een paar pilsjes drinken of niet?
    Later

• 21 December 2005 - 08:38

BUG:

Die zes punten zijn weer toegevoegt op mijn conto , een goed idee BC jammer dat je weer niet bij mij in de partij zat . Die Fokkie kwam er ook weer erg genadig onderweg zeg, zijn billetjes zijn amper geraakt , die zes meter is te dicht bij volgens mij ??

• 21 December 2005 - 09:17

Bakketi:

Volgens mij zijn er nog enkele heren die een poging mogen wagen, de billetjes van 'kleine' Fokkie te pijnigen door middel van het met de voet in beweging brengen van het lederen ronde iets te hard opgepompte voorwerp!
    Ik noem geen namen, ooh toch wel: Laurens Jan Stam en Jeroen Bakker

• 21 December 2005 - 11:53

Stam:

Is er gefaald op Fokkie? Prutsers! Maar gelukkig mag de man 'met de beste trap van Holten', ja ja Nijland, nog aanleggen om Fokkie zo met bal en al richting de tennisbaan te poeieren. Niemand hem geraakt dan? 6 punten lijkt me belachelijk voor een dinsdagtraining waar geen hond is. De holiday is in kannen kruiken heb ik begrepen? Moet ik nog ff blits jasje halen en dan kan er gevlamd worden in het mooie Zell of Ziel nog wat... Laterzzzzzzzzzz

• 21 December 2005 - 16:17

HEAL:

Gelukkig gelukt met de wintersport boys. Ik begon me al zorgen te maken. Ik mag morgen weg, de zwitsers ff een lesje leren.
    volgens mij moet er maar een echte keeper in die goal staan, mijn verborgen talenten maar eens laten zien (maar goed die zijn eigenlijk allang bekend natuurlijk)
    zeg veel plezier bij fouter en tot kijks

• 21 December 2005 - 16:28

BUG:

Hij is een paar keer lafjes geraakt , mag geen naam hebben . Ja Stam gewoon aanwezig zijn dan had je misschien ook in de winnende partij gezeten ? Is de beloning voor dat kleine groepje mensen wat dinsdag de moeite neemt om richting meermanskamp te gaan !!

Koop nu niet een te blits jasje je kunt beter een paar lesjes nog nemen om BC en mij straks af te blufen op de piste ?
    TJEEE

• 21 December 2005 - 18:46

Stam:

Ik wil je best afbluf-F-en hoor BUG, maar dat doe ik door vaardigheid en uiterlijk vertoon. Moet ik nog een mooie tekst op mijn kontje plaatsen? Want daar moet je drie dagen tegenaan kijken als we van de piste knallen! Tis rustig hier op het boek. BC ik verwacht weer een beetje uitdagende tekst van je waar ik wat mee kan. Wat ik nu allemaal te zien krijg kan ik niets mee. Laterzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..

• 21 December 2005 - 22:43

Goedenavond stelletje slaapzakken,
    Ik ben blij dat Bug het WIEWAARWINTERUITJE heeft geregeld. Op Fouter is geen wachten op .We gaan die gast mooi negeren! Stam, het wordt trouwens Zell am Ziller!Jouw topografische kennis reikt echter niet verder dan Houten, dus is het wel te begrijpen hoor! We hebben inderdaad behoorlijk gefaald dinsdagavond. Na afloop nog behoorlijk pils gedronken in de kantine. Nog plannen voor de vrijdagavond heren?
    Ik verneem het wel!
    TJOOOOOOOOOOOOOOOO!

• 22 December 2005 - 09:21

BUG:

Ik ski graag achter je hoor , kun je me niet meenemen in je val naar beneden , dus zet maar iets van HILFE op je kont!

Vrijdag avond ik zeg t'Keuntje maar andere suggesties zijn welkom natuurlijk ? Stam nog een kaartje leggen ?

• 22 December 2005 - 10:26

• 22 December 2005 - 11:03

Edje:

Als we een kaartje gaan leggen ben ik eventueel ook wel van de partij. Ik zie dat er 2 BUG’s meedoen, dus met mij heb je de 4e man. Vrijdag na de kerstborrel wil ik ook wel ff langswippen in De Keun (als de omstandigheden meezitten). Wie gaan er zaterdag trouwens allemaal ijs bij Gerrit halen? Misschien dat we er een gezamenlijk gebeuren van kunnen maken?

• 22 December 2005 - 11:36

Reijlbaas:

Johoo, dus zaterdag brengen we een bezoek aan die soft-(erotische) ijsboerderij aan de Moonshineroad 36, gezelli! We hebben al een paar space-cakes en worteltaartjes besteld!! (ruilen is mogelijk) Stam, volgende week nog ff tijd om onder het genot van enkele leveraantastende sapjes wat slappe grapjes te verzinnen voor het Prinsenbal? 28 januari 2006 komt weer schrikbarend en van dorp dichterbij, schitterende datum overigens!!

Laterrrrr....

• 22 December 2005 - 12:31

BUG:

Maak daar maar 1 BUG van Ed . En zaterdag middag naar die ouwe toe,ik doe mee hij heeft voor mij ook nog wat geproduceerd , s'middags een keer lijkt mij ?

• 22 December 2005 - 14:24

Stam:

Prinsenbal wordt denk ik niet wat hoor, Tjerk doet sowieso niet mee. En ik ben de tweede week op vakantie en eerste week alleen op dinsdag beschikbaar. Misschien kunnen we er een kort optreden van maken maar dan niet met filmpje en uitgebreide tekst om te leren. Moeten we maar eens ff overleggen, heb wel een noodprogrammaatje in mijn kop. Wat is dat zaterdag bij Gerrit? Kaartje leggen morgen zit er niet in, verjaardag bij Wietse W. Edje moeten wij nog dingen doen voor tweede kerstdag? Bingomachine is er, alleen de plankjes nog. Ik heb Bakker site van zwemclub gemaild en die gaat daar iemand van bellen neem ik aan. We moeten ook nog wat prijsjes regelen en de poules op papier zetten. Wouter Smit moet ook ingedeeld worden overigens..

• 22 December 2005 - 17:53

Bij Gerrit de ijstaarten ophalen ! En dat kaarten kan zaterdag ook natuurlijk

• 23 December 2005 - 14:02

Willie prettige feestdagen

• 23 December 2005 - 14:45

Reijlbaas:

hoho, ff over 2e ketsdag, ik regel een paar boxjes, een keyboardje en een microfoon voor de bingoletti!
    Willie, prettige feestdagen en een zalig uiteinde!!

Ti-ta-tjee
    Joho

• 23 December 2005 - 15:00

Stam:

Top Reijl! Moeten we nog ff muziekje hebben voor als er een goede en een valse bingo is. Das denk ik wel geinig. Willie ik wens je gewoon een prettig verblijf hoor, dat schijnheilige prettige dagen! Iedereen weet dat de kerst de meest brakkke dagen van het jaar zijn en toch wens je elkaar prettige dagen, belachelijk! "Brakke dagen en tot tweede kerstdag" zou het eigenlijk moeten zijn.
    Een getergde Stam groet u allen.

• 23 December 2005 - 15:13

- een k

• 24 December 2005 - 09:48

Edje:

Voor degenen die ijs gaan halen. Hoe laat? Dacht zelf tegen 15.30?